DISC, Denkstijlen en Drijfveren DISC: Over gedrag en communicatie

Het model maakt communicatie- en gedrags-voorkeurstijlen inzichtelijk. Het geeft inzicht in hoe jij de dingen graag doet en geeft je een beeld van hoe dat bij een ander kan werken.

DISC bevordert open communicatie, versterkt relaties en vergroot persoonlijke effectiviteit.

Het DISC model: onderscheidt vier communicatie- en gedrags-voorkeuren. Lees meer…..

In dit model neemt iedereen zijn eigen plek in. Bijna iedereen heeft een primaire en secundaire voorkeursstijl, maar je past altijd wel iets van alle vier de stijlen toe. De primaire en secundaire voorkeurstijlen, zijn de stijlen die het meest tot uiting komen in gedrag en communicatie.

DISC staat voor:
D(rood): Daadkrachtig-Direct
– Hoe reageer je op en ga je om met problemen en uitdagingen?
– Snelle acties en taakgericht
I(geel): Interactief-Inspirerend
– Hoe beweeg en haal je anderen over tot jouw standpunt?
– Snelle acties en mensgericht
S(groen): Stabiel-Sociaal
– Hoe je ga je om met en reageer je op veranderingen in jouw omgeving?
– Rustige benadering en mensgericht
C(blauw): Conformerend-Consciëntieus
– Hoe reageer je op en ga je om met details, gestelde regels en procedures?
– Rustige benadering en taakgericht
Het begrijpen van de 4 communicatie- en gedrags-voorkeurstijlen helpt je om beter te communiceren, conflicten te voorkomen of te verminderen, de verschillen in anderen te waarderen, vertrouwen te winnen en anderen positief te beïnvloeden.

page2image55514560

Denkstijlen: Hoe filter jij je informatie?

Denkstijlen tonen onze denkfilters waar ons handelen uit voortkomt. Hoe filter je informatie? Deze analyse meet de voorkeur. Voldoening in het werk, stressbestendigheid en productiviteit worden gemaximaliseerd als je kunt functioneren op een plek waar je voorkeur goed benut wordt.

Denkstijlen geven inzicht in welke rol jij graag op je neemt, van welke rol krijg jij energie? Welke denkstijlen onderscheiden we?

Theoreticus: visionair-ideeën generator

Wordt gewaardeerd om de wijze waarop hij het team in beweging krijgt om nieuwe wegen in te slaan en te blijven zoeken naar oplossingen.
ziet het grote plaatje met daarin alle mogelijkheden. Een visionair.

Uitvoerder: doener-afmaker

Wordt gewaardeerd om zijn precisie. Anderen kunnen altijd op hem rekenen. heeft een hoge werkstandaard eb draagt bij aan het productieproces. Is een natuurtalent als het gaat om het voltooien van een project.

Analist: precies-in een keer goed 


Wordt gewaardeerd om zijn precisie en betrouwbaarheid. Doe iets in een keer goed is zijn motto. Is een denker die op logische en creatieve wijze problemen weet op te lossen. Denken, doen, kritisch evalueren en verbeteren.

Manager:

De juiste personen op de juiste plek met de juiste taak-commitment 
 Beschikt over de vaardigheid taken, concepten en ideeën op het juiste moment van het de ene persoon naar de andere te verplaatsen. Zijn kracht ligt in het feit dat hij zich verplaatsen in de zienswijzen van anderen.

Strateeg: probleem oplosser-overtuigend

Moedigt anderen graag aan en weet mensen te motiveren. Haalt het beste uit iedereen. Kan duidelijk zaken uitleggen en is al snel de ‘spokesman’. Bepaalt het plan op hoofdlijnen om het snelst resultaten te bereiken

En als ze samenwerken:

Theoreticus
Ik weet waar we heen gaan
Strateeg
Ik weet hoe we daar komen en maak een plan van aanpak
Manager
Ik weet met wie, en wie welke taak moet hebben en ik zorg voor commitment Analist
Ik check of het plan klopt en ik blijf checken of het beter kan
Uitvoerder
Is het praktisch uitvoerbaar? Geef mij maar een taak en die maak ik af

page3image55508736

 

Drijfveren: Wat zijn jouw verborgen motivatoren

Drijfveren geven aan wat je idealen en verborgen motivatoren zijn. Ze beïnvloeden gedrag en denken. Waar je persoonlijkheidsstijl (DISC) zichtbaar is en waar botsingen op dit gebied kunnen worden opgelost met enige inspanning, zijn Drijfveren niet zichtbaar en maken conflicten lastiger. Drijfveren zijn diep geworteld in ons onderbewustzijn.We hanteren vier drijfveren, waarbij de ene drijfveer meer aanwezig is dan de ander.

Drijfveren geven aan wat jou in het diepst drijft. Wat zijn jouw verborgen motivatoren? Waar krijg jij energie van en wat geeft jou zingeving?
Welke drijfveren zijn er?

Persoonlijke vrijheid: competitie-IK

De drijfveer Persoonlijke vrijheid let meer op persoonlijke prioriteiten en wil niet afhankelijk van een ander zijn.
Het leven is al kort genoeg, ik wil genieten van elke dag. Live life to the max

Rechtvaardigheid: win/win-Zij

De drijfveer rechtvaardigheid ben is erop gericht anderen het beste van zichzelf te geven. Heeft de overtuiging dat ze een wezenlijke bijdrage hebben in deze wereld.
Blijf trouw aan jezelf, iedereen heeft het recht zijn mening te mogen uiten.

Gelijkwaardigheid: persoonlijke groeimogelijkheden-Wij

De drijfveer gelijkwaardigheid ben is gericht op recht voor zichzelf en voor de ander. Is vooral op zoek naar geluk en persoonlijke voldoening in dit leven. Het leven is een beetje als een pretpark. Geeft graag zijn mening en wil die van anderen horen.

Loyaliteit: verantwoordelijkheid-Ons

De drijfveer gelijkwaardigheid is gericht op gezamenlijke plichten en verantwoordelijkheden. Samen bereik je iets, ga niet passief af zitten wachten op meer. Wees tevreden met wat je hebt.

Wil je meer informatie?

4 + 5 =